Rendelői vagy otthoni fogfehérítés? Előnyök és hátrányok.

Tudja Ön, hogy hogyan működik a fogfehérítés, mi a különbség a rendelői és az otthoni fogfehérítés között? Például tudja-e, hogy károsítja-e a fogat vagy gyengíti-e a zománc védekezőképességét? Mi a túl sok? Ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat ebben a bejegyzésben.

A fogfehérítés otthoni és orvosi rendelői verziója két egymástól eltérő módszer. Azaz nem egy kicsivel jobb a rendelői, hanem egy teljesen más eljárás. 

Az otthonit is fontos ugyanakkor, ha képzett szakember felügyeli, azaz egyeztet a páciens a szakemberrel az intenzitást és a mértéket tekintve. Mind a két eljárás biztonságos és fájdalommentes, az eredmény pedig tartós és látványos.

A fogak elszíneződnek. Ez normális?

 1. Genetikailag nem hófehérek a fogaink még egészséges állapotban sem. A fogak színét azok a összetevők határozzák meg, amelyek a fogzománcban, és az alatta található foganyagban találhatóak.
 2. Azonban számos más hatás is állhat a fogelszíneződés hátterében. A fogakra rakodó lepedék az alapos eltávolítás hiányában elszínezi a fogainkat. Ha a szájhigiéné nem kielégítő, és a lepedék tartósan a fogfelszínen marad, dentális plakk, majd fogkő képződik belőle (erről a folyamatról itt írtunk korábban). A sárgás-barnás színű fogkő nemcsak esztétikai szempontból előnytelen, hiszen kórokozó baktériumok melegágya, hanem kellemetlen szaga is van, ami megkeserítheti a társas kapcsolatainkat. A leszedetlen fogkő komoly betegségekért, például fogágybetegségért, később fogelvesztésért is felelős lehet.
 3. dohányzás szerepe is jelentős, hiszen az erős dohányosoknál a fehér fogakból néhány év alatt sárgás fogak lehetnek. Ez is alkatilag eltérő lehet ugyan, de a sárgulás minden dohányosnál észrevehető.
 4. Az erős színező hatású élelmiszerek – például feketekávé, tea, bogyós gyümölcsök, cékla – rendszeres fogyasztása szintén hátrányosan befolyásolja a fogak színét.

A rendelői professzionális fogfehérítés

A rendelőben végzett kezelés határozottan gyorsabb és látványosabb eredményt hoz, mint az otthoni, hiszen teljesen különbözik az eljárás az otthonitól. Azaz a rendelői nem az otthoni fogfehérítés csak erősebb hatóanyaggal, hanem egy teljesen különböző eljárás.

A rendelői fogfehérítés előkészítő lépései:

Az első lépés, hogy a fogsort alkalmassá tegyük a fogfehérítő kezelésre. A fogfehérítés előtt fontos a fogkőeltávolítás, illetve a szuvas fogak és a rossz tömések ellátása. Fontos tudni, hogy a tömőanyag színére nem lesz hatással a fogfehérítés.

A fogfehérítés kezdetén az ínyvédő anyagot felvisszük az alsó és a felső fogínyre, ami megakadályozza, hogy a fogfehérítő anyag érintkezzen az érzékeny lágyszövetekkel.

A rendelői fogfehérítés folyamata:

Ezután felvisszük a fogakra a speciális fogfehérítő anyagot. A rendelőben végzett fogfehérítés egy kémiai folyamat, amelynek során a fehérítőanyag reakcióba lép a fogakat elszínező anyagokkal. A fehérítőanyagban lévő iniciátort UV-lámpás besugárzással aktiváljuk. A fogakat elszínező kromogének kémiai és optikai tulajdonsága az oxidáció hatására változik, így az eredmény: gyönyörű, fehér fogsor. A kezelés végén mind a fehérítőanyagot, mind az ínyvédő anyagot eltávolítjuk.

A rendelői fogfehérítésnek negatív következményei nincsenek, kisebb érzékenység a kezelést követően rövid ideig előfordulhat.

A rendelői (professzionális) fogfehérítés előnyei
 • a fogfehérítési folyamat 3 x 15 perc, míg az otthoni fogfehérítés alkalmanként 2 óra, de ugyanahhoz az eredményhez ~3-4 alkalom szükséges
 • a kezelés biztonságos és folyamatos kontroll alatt történik
 • látványos azonnali eredmény
 • akár évekig tartó hatás

Illusztrációs videó a rendelői fogfehérítésről (youtube.com):

Videó lejátszása

Fogfehérítés otthon

Az otthoni fogfehérítést mindig szakember támogatásával végezzük. Ennek során először lenyomatot vesznek a fogakról, ennek alapján készítik el az otthon használható éjszakai fogfehérítő sínt. Ez a sín egy vékony, hajlékony műanyag fogvédő, ebbe kell beletenni a fogfehérítő anyagot, majd a sínt ráhelyezni a fogakra. Így éjszaka, akár alvás vagy egy film nézése közben dolgozik a fogfehérítő anyag.

Az otthoni fogfehérítés legújabb generációja a fogfehérítő anyagon kívül még fogzománc erősítő anyagot is tartalmaz, amelynek hatására a fogzománc erősebbé válik minden kezelés után

Az otthoni fogfehérítés előnyei
 • a fogfehérítés mértéke könnyebben kontrollálható, aminek akkor van jelentősége, ha látható helyeken rendelkezünk pótlásokkal, tömésekkel, amikre nem hat a fogfehérítés
 • kényelmes

Otthoni fogfehérítő sín:

Mire figyeljünk a fogfehérítés után?

 • Igyunk sok vizet, mert a fogfehérítés során a fog veszít víztartalmából, az idegek így érzékenyebbé válnak, az enyhe sajgás, fájdalom, ha kialakul, ezzel van összefüggésben. A sok folyadék pótolja a fogak víztartalmát, és a fogérzékenység 12-24 órán belül teljesen megszűnik
 • A fogfehérítés után legkevesebb 2 napig tartózkodjon az erősen színező élelmiszerektől. Ilyenek pl: vörösbor, feketekávé, tea, cékla, bogyós gyümölcsök, stb. 
 • A dohányzás is kerülendő ebben az időszakban.
 • A hölgyek esetében a rúzs sem tanácsos.

A fent említett szabályokra, ha lehetséges a 2 nap után is érdemes figyelni, hogy a fogfehérítés eredménye is tartós lehessen. Ha nem lehetséges elkerülni a fenti élelmiszereket, akkor legalább az ilyen élelmiszerek fogyasztása után 2-3 korty vízzel öblögessünk, csökkentve a fogakat elszínező hatásukat.

Léteznek a fogfehérítést kizáró tényezők?

Igen, olyanok, mint a

 • szuvas, gyulladt, beteg fogak
 • ínygyulladás vagy egyéb, a szájüreget és/vagy a fogakat érintő megbetegedés
 • nem pontosan záródó tömések
 • terhesség és szoptatás időszaka
 • fogak fejlődési rendellenességei, zománchibák

Emiatt is fontos, hogy szakember segítse Önt abban, hogy a lehető legjobb megoldást találja meg fogai ragyogóbbá tételéhez. Jelentkezzen be most kedvezménnyel fogfehérítő kezelésünkre!

Létezik a fogfehérítésnek bármilyen kockázata?

A fogfehérítés szakember felügyelete alatt biztonságos beavatkozás, nincsenek különösebb kockázatai. 

Amit ne csináljon

Egy csomó „jó tippet” olvashatunk a neten, hogyan fehérítsük a fogunkat. Van, ahol például a citrom-szódabikarbóna vagy az eper-szódabikarbóna keveréket ajánlják, mint hatékony házi fogfehérítő szert. Míg mások a banánra esküsznek, pontosabban a héjára, hogy azzal súroljuk a fogainkat. Ezek a módszerek a gyümölcsökben lévő citromsav és a szódabikarbóna dörzshatására alapoznak. Ezzel a kombinációval az a gond, hogy nehéz eltalálni a kellő töménységet: ha nem elég koncentráltan használjuk, akkor semmilyen hatása sem lesz. Ha viszont túlzásba visszük, a savas, durva szemcsés anyagok károsíthatják a fogzománcot, aminek sérülésével a fog ellenálló képessége szűnik meg. Ezek a módszerek emiatt nem javasoltak.

Fogfehérítés a Hattyas Dentalban

Foglaljon időpontot még ma, használja ki fogfehérítő kedvezményünket, hogy hófehérek legyenek a fogai!

Emellett helyreállító fogászati szolgáltatásokat is talál nálunk, hogy mosolya ragyogó és szája egészséges maradjon. Foglaljon időpontot még ma!

Jöjjön el hozzánk egy konzultációra, hogy megbeszéljük az Önnél felmerülő lehetőségeket!

Bejelentkezés

Hogyan tudok finanszírozni egy beavatkozást?

A tervezésnél figyelünk arra, hogy Önnel egyeztetve úgy határozzuk meg az egyes beavatkozások idejét, hogy azokra anyagilag fel tudjon készülni.

Rendelőnkben a következő fizetési lehetőségek közül tud választani: készpénz, utalás, hitelkártyák, betéti kártyák.

Vélemények
Kövessen minket
Iratkozzon fel

Minden feliratkozás után esettanulmányokat és kedvezményeket küldünk Önnek

szépítse meg a mosolyát

Ez a címsor

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
akció

Ez a címsor

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Ez a címsor

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Ez a címsor

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
-20%
Iratkozzon fel hírlevelünkre és szerezze meg a kedvezményeket!
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue
Iratkozzon fel hírlevelünkre és szerezze meg a kedvezményeket!
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue
Iratkozzon fel hírlevelünkre és szerezze meg a kedvezményeket!
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue