Minden, amit a fogfehérítésről tudnia kell: rendelőben vagy otthon?

Kevesen tudják, hogy a fogfehérítés hogyan működik, mi a különbség a rendelői és az otthoni fogfehérítés között. Roncsolja-e bármelyik a fogat vagy kevésbé ellenállóvá teszi a zománcot utána? Lehet-e túlzásba esni? Ezekre a kérdésekre válaszolunk ebben a bejegyzésben.

A fogfehérítés otthon és orvosi rendelőben is végezhető, két eltérő eljárásról van szó. Kevesen gondolják, hogy az otthoni folyamatot is jó, ha képzett szakember felügyeli, azaz egyeztet a páciens a szakemberrel az intenzitást és a mértéket tekintve. Mind a két eljárás biztonságos és fájdalommentes, az eredmény pedig tartós és látványos.

Mitől színeződnek el a fogaink?

Nem mindenkinek hófehérek a fogai, még egészséges állapotban sem – ennek oka genetikai, azaz velünk született. A fogak színét azok a összetevők határozzák meg, amelyek a fogzománcban, és az alatta található foganyagban találhatóak.

Azonban számos más hatás is állhat a fogelszíneződés hátterében. A fogakra rakodó lepedék az alapos eltávolítás hiányában megszínezheti a fogakat. Ha a szájhigiéné nem kielégítő, és a lepedék tartósan a fogfelszínen marad, dentális plakk, majd fogkő képződik belőle (erről a folyamatról itt írtunk korábban). A sárgás-barnás színű fogkő nemcsak esztétikai szempontból előnytelen, hiszen kórokozó baktériumok melegágya. Emiatt komoly betegségekért, például fogágybetegségért, később fogelvesztésért is felelős lehet.

Az erős színező hatású élelmiszerek – például feketekávé, bogyós gyümölcsök, cékla – rendszeres fogyasztása szintén hátrányosan befolyásolja a fogak színét. A dohányzás szerepe is jelentős, hiszen az erős dohányosoknál a fehér fogakból néhány év alatt sárgás fogak lehetnek.

A rendelői, azaz professzionális fogfehérítés

A rendelőben végzett kezelés gyorsabb és látványosabb eredményt hoz, mint az otthoni.

Előkészítés:
Az első lépés, hogy a fogsort alkalmassá tegyük a fogfehérítő kezelésre. A fogfehérítés előtt fontos a fogkőeltávolítás, illetve a szuvas fogak és a rossz tömések ellátása. Fontos tudni, hogy a tömőanyag színére nem lesz hatással a fogfehérítés.

A fogfehérítés kezdetén az ínyvédő anyagot felvisszük az alsó és a felső fogínyre, ami megakadályozza, hogy a fogfehérítő anyag érintkezzen az érzékeny lágyszövetekkel.

Fogfehérítés: 
Ezután felvisszük a fogakra a speciális fogfehérítő anyagot. A rendelőben végzett fogfehérítés egy kémiai folyamat, amelynek során a fehérítőanyag reakcióba lép a fogakat elszínező anyagokkal. A fehérítőanyagban lévő iniciátort UV-lámpás besugárzással aktiváljuk. A fogakat elszínező kromogének kémiai és optikai tulajdonsága az oxidáció hatására változik, így az eredmény: gyönyörű, fehér fogsor. A kezelés végén mind a fehérítőanyagot, mind az ínyvédő anyagot eltávolítjuk.

A rendelői fogfehérítésnek negatív következményei nincsenek, kisebb érzékenység a kezelést követően rövid ideig előfordulhat.

A rendelői (professzionális) fogfehérítés előnyei
 • a fogfehérítési folyamat 3 x 15 perc, míg az otthoni fogfehérítés alkalmanként 2 óra, de ugyanahhoz az eredményhez ~3-4 alkalom szükséges
 • a kezelés biztonságos és folyamatos kontroll alatt történik
 • látványos azonnali eredmény
 • akár évekig tartó hatás

Rendelői (professzionális) fogfehérítés:

Fogfehérítés „otthoni sufni tuning”-gal

Egy csomó „jó tippet” olvashatunk a neten, hogyan fehérítsük a fogunkat. Van, ahol például a citrom-szódabikarbóna vagy az eper-szódabikarbóna keveréket ajánlják, mint hatékony házi fogfehérítő szert. Míg mások a banánra esküsznek, pontosabban a héjára, hogy azzal súroljuk a fogainkat. Ezek a módszerek a gyümölcsökben lévő citromsav és a szódabikarbóna dörzshatására alapoznak. Ezzel a kombinációval az a gond, hogy nehéz eltalálni a kellő töménységet: ha nem elég koncentráltan használjuk, akkor semmilyen hatása sem lesz. Ha viszont túlzásba visszük, a savas, durva szemcsés anyagok károsíthatják a fogzománcot, aminek sérülésével a fog ellenálló képessége szűnik meg. Ezek a módszerek emiatt nem javasoltak.

Fogfehérítés otthon, szakember „felügyeletével”

Az otthoni fogfehérítést szakember támogatásával végezzük. Ennek során először lenyomatot vesznek a fogakról, ennek alapján készítik el az otthon használható éjszakai fogfehérítő sínt. Ez a sín egy vékony, hajlékony műanyag fogvédő, ebbe kell beletenni a fogfehérítő anyagot, majd a sínt ráhelyezni a fogakra. Így éjszaka, akár alvás vagy egy film nézése közben dolgozik a fogfehérítő anyag.

Az otthoni fogfehérítés legújabb generációja a fogfehérítő anyagon kívül még fogzománc erősítő anyagot is tartalmaz, amelynek hatására a fogzománc erősebbé válik minden kezelés után

Az otthoni fogfehérítés előnyei
 • a fogfehérítés mértéke könnyebben kontrollálható, aminek akkor van jelentősége, ha látható helyeken rendelkezünk pótlásokkal, tömésekkel, amikre nem hat a fogfehérítés
 • kényelmes

Otthoni fogfehérítő sín:

Mire figyeljünk a fogfehérítés után?

 • Igyunk sok vizet, mert a fogfehérítés során a fog veszít víztartalmából, az idegek így érzékenyebbé válnak, az enyhe sajgás, fájdalom, ha kialakul, ezzel van összefüggésben. A sok folyadék pótolja a fogak víztartalmát, és a fogérzékenység 12-24 órán belül teljesen megszűnik
 • A fogfehérítés után legkevesebb 2 napig tartózkodjon az erősen színező élelmiszerektől. Ilyenek pl: vörösbor, feketekávé, tea, cékla, bogyós gyümölcsök, stb. 
 • A dohányzás is kerülendő ebben az időszakban.
 • A hölgyek esetében a rúzs sem tanácsos.

A fent említett szabályokat a 2 nap után is érdemes tartani, hogy a fogfehérítés eredménye is tartós lehessen. Ha nem lehetséges elkerülni a fenti élelmiszereket, akkor legalább az ilyen élelmiszerek fogyasztása után 2-3 korty vízzel öblögessünk, csökkentve a fogakat elszínező hatásukat.

Léteznek a fogfehérítést kizáró tényezők?

Igen, olyanok, mint a

 • szuvas, gyulladt, beteg fogak
 • ínygyulladás vagy egyéb, a szájüreget és/vagy a fogakat érintő megbetegedés
 • nem pontosan záródó tömések
 • terhesség és szoptatás időszaka
 • fogak fejlődési rendellenességei, zománchibák

Emiatt is fontos, hogy szakember segítse Önt abban, hogy a lehető legjobb megoldást találja meg fogai ragyogóbbá tételéhez. Jelentkezzen be most kedvezménnyel fogfehérítő kezelésünkre!

Létezik a fogfehérítésnek bármilyen kockázata?

A fogfehérítés szakember felügyelete alatt biztonságos beavatkozás, nincsenek különösebb kockázatai. 

Várjuk Önt is kedvezményeinkkel!

Bejelentkezés

Hogyan tudok finanszírozni egy beavatkozást?

A tervezésnél figyelünk arra, hogy Önnel egyeztetve úgy határozzuk meg az egyes beavatkozások idejét, hogy azokra anyagilag fel tudjon készülni.

Rendelőnkben a következő fizetési lehetőségek közül tud választani: készpénz, utalás, hitelkártyák, betéti kártyák.

Amennyiben hitelt szeretne felvenni egy költségesebb beavatkozáshoz, akkor segítünk az adminisztrációban.

Vélemények
Kövessen minket
Iratkozzon fel

Minden feliratkozás után esettanulmányokat és kedvezményeket küldünk Önnek

szépítse meg a mosolyát

Ez a címsor

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
akció

Ez a címsor

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Ez a címsor

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Ez a címsor

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
-20%
Iratkozzon fel hírlevelünkre és szerezze meg a kedvezményeket!
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue
Iratkozzon fel hírlevelünkre és szerezze meg a kedvezményeket!
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue
Iratkozzon fel hírlevelünkre és szerezze meg a kedvezményeket!
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue