Mennyi idő után érdemes cserélni a cirkon koronákat és a fogászati héjakat?

Ez a téma külön-külön is megérne egy kifejtést, de most egy általánosabb összefoglaláson keresztül szeretnénk megmutatni mire is kell odafigyelnie, hogy minél tovább tudja élvezni a cirkon koronáit vagy a héjakat.

A cirkon koronák és a héjak között alapvető különbségek vannak anyagukban, azonban a tartósságuk nagyjából megegyező. Fontos tudni, hogy míg a fogászati héjak porcelánból készülnek, addig a cirkon koronákat egy úgynevezett cirkónium-dioxid nevű titánhoz hasonló keménységű anyagból állítják elő.

Mind a két megoldás rendkívül tartós. Viszont azt, hogy Önnek melyik a legmegfelelőbb, érdemes először egy tapasztalt szakemberrel megbeszélnie.  Sok ember számára az elszíneződött fogak kellemetlen önérzettel párosulnak. Ha egy fog elhasználódott, elszíneződött, megrepedt vagy kitört, fogorvosa valószínűleg valamilyen fogpótlást fog javasolni.

Az egyik ilyen megoldás lehet a cirkon korona

Bármelyik megoldást szeretné használni sérült fogainak helyreállítására, érdemes többet megtudnia annak tartósságáról és élettartamáról. Ami a hosszú élettartamot illeti, egy jól illeszkedő cirkon korona akár örökké is kitarthat. Ha betartja a fogorvosa tanácsait és megfelelően gondoskodik a koronák vagy héjak higiéniájáról az előírt 10-15 évnél sokkal tovább élvezheti gyönyörű fogait.

A másik ilyen megoldás lehetnek a fogászati héjak 

A héjak, melyekről az előző bejegyzésünkben is írtunk, készítése akkor jön szóba, amikor kisfokú változtatásra van szükség. A héjak esztétikai céllal készülnek, általuk kedvezően tudjuk befolyásolni a fogak színét és a formáját. Több típus különíthető el, készülhetnek speciális tömőanyagból vagy kerámiából is, a különböző technikák értelmében pedig léteznek héjak, amelyek a foganyag elvétele nélkül készíthetők és olyanok, amelyek a fogzománc minimális preparálását igénylik.

Mire kell odafigyelni a cirkon koronák és a héjak esetében?  

Ha a koronák és héjak a legmagasabb minőségi előírások alapján készülnek és tökéletesen vannak felhelyezve akkor, akár egész életében élvezheti őket. A száj higiéniájának fenntartása kritikus fontosságú azok számára, akik meg akarják hosszabbítani a koronák vagy héjak élettartamát. Ha nem tartja be a megfelelő szájápolási előírásokat, az íny könnyen megbetegedhet, ez pedig veszélyezteti a koronát is. Természetesen ugyanezek az előírások a fogászati héjak esetében is.

A napi kétszeri fogmosás és fogselyem használata meghosszabbíthatja a koronák élettartamát. Valamint igen ajánlott kerülni a kemény, nehezen rágható ételeket. Miután az orvos felhelyezte a koronát, nagyon fontos, hogy kerülje az olyan rendkívül kemény ételek fogyasztását, amelyek károsíthatják a fogakat.

A kemény édességek, jégkockák, vagy diófélék potenciálisan eltörhetik a koronát és az alatta lévő fogat is. Ne csikorgassa vagy szorítsa össze a fogait, és kerülnie kell az olyan káros szokásokat is, mint a körömrágás. Valamint a csomagolásokat vagy palackokat sem szabad foggal kinyitni. Tehát óvni kell a javított fogakat ugyanúgy, mint az eredeti fogainkat.

Vannak olyan emberek, akik álmukban csikorgatják a fogaikat. Nekik érdemes lehet fogvédőt használni az alváshoz. Azonban az elülső fogakon levő koronák vagy hájak kevésbé vannak kitéve az ilyenfajta terhelésnek ezért azok sokkal tartósabbak is. Ugyanis az ember a rágáshoz főleg a hátsó fogakat használja és a harapás ereje az embereknél legalább olyan erős, mint a legtöbb ragadozó állatfajnál.

Továbbá nagyon fontos a rutinszerű fogászati ellenőrzés. A betegeknek félévente időpontot kell egyeztetniük a fogorvossal, hogy az orvos ellenőrizni tudja a koronák, héjak állapotát. Ezek az időpontok segítenek a fogorvosnak abban, hogy figyelemmel kísérhesse a páciens szájának egészségét, és megfelelő kezelést javasolhasson, ha valami eltér a megszokottól.

Ha szükséges akár röntgenfelvételt is készíthetnek az apróbb repedések kiszűrésére. A rendszeres szűrések során a fogorvosa képes megállapítani, ha cserére lenne szüksége. Ez persze azért is fontos, hogy elkerüljük az eredeti fogak romlásának beindulását, mivel az sokkal több idő, energia és anyagi ráfordítást igényel.  

Ami nagyon jó, hogy a cirkon korona megvédheti sérült fogait a további károsodástól. A korona maximális élettartamának és használatának eléréséhez fontos a fogorvos utasításainak betartása és a megfelelő szájhigiénia fenntartása.   

Vannak jelek, ami alapján már Ön is eldöntheti, hogy mikor van szüksége cserére. Ilyen esetekben nem érdemes várni a következő egyeztetett időpontra, hanem érdemes nyomban felkeresnie fogorvosát. Figyeljen bizonyos jelekre, és tudni fogja, mikor jön el az idő a cserére.  

Néhány jel ami megmutatja, hogy itt az idő: 

Ön is észre fogja venni magán, ha a fogak esztétikai megjelenése romlani kezd. Ez a legkönnyebben felismerhető jel, hogy a korona vagy a héj cseréjére van szükség. Ha a korona vagy a héj már nem úgy néz ki, mint a körülötte lévő fogak, ideje felkeresnie fogorvosát a további kellemetlenségek megelőzésére.  

Azonban, ha odafigyel az eddig említettekre és betartja ezeket az előírásokat, valószínű, hogy élete végéig élvezni tudja a cirkon koronák vagy héjak nyújtotta egészséges mosolyát. 

Jöjjön el hozzánk egy konzultációra, hogy megbeszéljük az Önnél felmerülő lehetőségeket!

Bejelentkezés

Hogyan tudok finanszírozni egy beavatkozást?

A tervezésnél figyelünk arra, hogy Önnel egyeztetve úgy határozzuk meg az egyes beavatkozások idejét, hogy azokra anyagilag fel tudjon készülni.

Rendelőnkben a következő fizetési lehetőségek közül tud választani: készpénz, utalás, hitelkártyák, betéti kártyák.

Amennyiben hitelt szeretne felvenni egy költségesebb beavatkozáshoz, akkor segítünk az adminisztrációban.

Vélemények
Kövessen minket
Iratkozzon fel

Minden feliratkozás után esettanulmányokat és kedvezményeket küldünk Önnek

szépítse meg a mosolyát

Ez a címsor

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
akció

Ez a címsor

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Ez a címsor

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Ez a címsor

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
-20%
Iratkozzon fel hírlevelünkre és szerezze meg a kedvezményeket!
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue
Iratkozzon fel hírlevelünkre és szerezze meg a kedvezményeket!
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue
Iratkozzon fel hírlevelünkre és szerezze meg a kedvezményeket!
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue