Reggeli előtt vagy után mossunk inkább fogat?

Érdemes jól kezdeni a napot dentálhigiéniai szempontból, mert az nagyon sokat segít megőrzni és még javítani is a fogak és az íny hosszútávú egészségét és épségét. Fontos ezen a területen is jó szokásokat kialakítani, mert így hosszú ideig fogjuk épnek és egészségesnek érezni fogainkat.

Biztosan Önben is felmerült már a kérdés, hogy mikor mosson fogat. Megvárja a reggeli végét vagy inkább előtte? Erre keressük ebben a bejegyzésben a változatos élethelyzetekben is jól működő választ. Megnézzük azt is, hogy a reggeli szokásaink apró kis változtatásaival hogyan érhetünk el jelentősen pozitív hatást a szájhigiéniánkra.

Kezdje a napot vízzel

Javasoljuk, hogy próbáljon meg egy pohár vizet az ágya mellett tartani, és igyon belőle egyből ébredés után. Sokan nem iszunk elég vizet, és ez egy hasznos kezdet, hogy beindítsuk az anyagcserét és segítsük szervezetünk hidratálását.

Míg a többi reggeli folyadékbevitel lehet egy bögre tea vagy egy csésze kávé, érdemes azt is figyelembe venni, hogy ezek enyhén vizelethajtó hatásúak, és bár kezdetben frissítőek, ha csak ezeket visszük be folyadékként, hozzájárulhatnak a lassú kiszáradásunkhoz is (és a fogaink elszíneződéséhez). A hidratáltság fenntartása növeli a nyáltermelést, ami a baktériumokat üríti a szánkból, így a nyáltermelés közvetve segít megvédeni a fogakat a szuvasodástól.

☝️ Egy gyors figyelmeztetés: egyesek a friss citromlé hozzáadását javasolják a vízhez. Bár ennek számos jótékony hatása ismert, és még finom is, de akár jelentős fogkárosodáshoz vezethet, mivel a citromlé viszonylag savas, és potenciálisan káros lehet a zománcra, különösen forró vízben.

Minden reggel mosson fogat!

Talán azt gondolja, hogy mivel nem evett semmit az éjszaka folyamán, a reggeli fogmosás „opcionális extra”. Ez azonban korántsem így van, mivel alvás közben a baktérium-lerakódások összegyűltek a fogain és az ínyzsebekben. Ezek a baktériumok jelentős mértékben hozzájárulhatnak mind a fogszuvasodáshoz, mind az ínybetegségekhez, ezért a reggeli fogmosás létfontosságú.

Reggeli előtt vagy után kell fogat mosni?

Erről sokféle vélemény létezik, de mi a Hattyas Dentalnál úgy gondoljuk, hogy egyből ébredés után, azaz még a reggeli előtt meg kell mosni a fogait, és el kell távolítani az éjszaka felhalmozódott, lappangó baktériumokat, és mielőtt elhagyja otthonát, fluoridos szájvízzel öblítsen. Tudjuk, hogy ez nem mindig lehetséges, ezért ha evés után kell fogat mosnia, akkor próbáljon meg 30-60 percet várni a reggeli étkezés után, amíg a száj PH-egyensúlya semlegesedik. Így elkerülheti a fellazult fogzománc károsítását.

Mi a helyzet a fogselyemmel?

A reggeli fogselyem használata nagyszerű ötlet, ha felesleges reggeli ideje van, de ha sokunkhoz hasonlóan fáradt és állandóan időhiányban szenved, akkor inkább az esti fogselyem használatát javasoljuk. A napi egyszeri alkalom fogselyem és fogköztisztítás teljesen elegendő.

A reggeli

A reggeli kiválasztása sok tényezőtől függ és nem is ennek a bejegyzésnek a témája. Kétségtelen azonban, hogy sok kapható reggeli termék igen magas cukortartalommal bír, ami ugyan reggeli „lökést” adhat nekünk, de egyben azt is jelenti, hogy a napot cukorral bevont fogakkal kezdjük.

A magas cukortartalmú gabonapelyhek vagy akár a pirítós és a lekvár vagy a méz helyett próbáljunk ki cukormentes gabonapelyhet, ha ilyen típusú reggelit szeretnénk fogyasztani. De még jobb, ha alternatív meggondolásokat is figyelembe veszünk: főtt tojás vagy rántotta, hozzáadott cukrot nem tartalmazó joghurt vagy akár sajt. A sajt nem csak kalciumot és más ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek segítik a fogak egészségét, hanem a száj PH-szintjét is kiegyensúlyozza, ami csökkenti a fogzománc erózióját. 

Gyermekek

A legtöbb gyerek nem kiskatona (a szülők legnagyobb sajnálatára), és legyen szó akár rajzfilmekről a tévében, akár a legújabb játékról a telefonjukon, biztos lehet benne, hogy gyakran megtalálják a módját annak, hogy elkerüljék mindazt, amit meg kell tenniük, például a fogmosást.

Ha vannak gyermekei, kérjük, gondoskodjon arról, hogy felügyelje őket fogmosás közben vagy legalább időszakosan ellenőrizze, hogy mosnak-e fogat és azt is, hogy hogyan. Tegyen meg mindent annak érdekében, hogy gyermekei a cukormentes reggelit válasszák, ami nagyon sokszor nem a legegyszerűbb dolog, sokszor talán lehetetlen küldetésnek is tűnhet.

Ha ebédet csomagol

A csomagolt ebédeknél gondolkodjon „fogbarát ebédben”. Túl sokan hagyatkozunk a boltban vásárolt rágcsálnivalókra, amelyek ugyan ízletesek és csábítóak, de nem mindig a legegészségesebbek a fogaink, és valószínűleg az általános egészségünk szempontjából sem. Ha odafigyel arra, hogy mit eszik ebédre és reggelire, az biztosan jobb lesz a fogai számára, és valószínűleg pénzt is spórol majd vele.

Amikor reggel több időnk van

Amennyiben több ideje van reggel, hétvége van vagy a napirendje nem sűrű a reggeli időszakban, kipróbálhat egy új szájflóra helyreállító módszert is, ami a teljes szájat tisztítja és ápolja is belülről: egy kanál kókuszolajat (vagy extra szűz olívaolajat) tartson a szájában ~20 percig. Utána öblítse ki és mosson fogat.

Sokan, akik reggelente meditálnak, közben tartják a szájukban az olajat. Hatása mélytisztító, ami az ínye és a nyelve mélyebb pórusait is tisztítja, valamint a szájflóra stabilizálására is nagyszerű gyakorlat, még a leheletét is sokkal kellemesebbé teheti!

Várjuk szeretettel rendelőnkben!

Ha időpontot vagy konzultációt szeretne kérni, és személyre szabott ellátást szeretne kapni, akkor hívjon minket a +36 30 327 6061-as telefonszámon vagy írjon nekünk a lenti űrlap segítségével. Várjuk, hogy segíthessünk Önnek visszaállítani eredeti vagy még annál is szebb mosolyát!

Miért minket válasszon?
Ezek a mellettünk szóló érvek:

Győztünk az árversenyben

Átlagosan 14,1%-kal alacsonyabbak az áraink, mint a konkurenciának (2023.10.01-ei felmérés alapján).

Saját fogtechnikával dolgozunk

Saját, helyben működő fogtechnikával rendelkezünk, ami miatt a fogpótlások a legmagasabb minőségben és átlagosan feleannyi idő alatt készülnek el, mint ott, ahol a fogtechnika külön működik. Ráadásul az árak is kedvezőbbek így.

Gyors időpont lehetőség

Rugalmas időbeosztásunk miatt gyorsan tudunk időpontot adni, nem szeretjük, ha a pácienseinknek várnia kell.

Jöjjön el hozzánk egy konzultációra, hogy megbeszéljük az Önnél felmerülő lehetőségeket!

Bejelentkezés

Hogyan tudok finanszírozni egy beavatkozást?

A tervezésnél figyelünk arra, hogy Önnel egyeztetve úgy határozzuk meg az egyes beavatkozások idejét, hogy azokra anyagilag fel tudjon készülni.

Rendelőnkben a következő fizetési lehetőségek közül tud választani: készpénz, utalás, hitelkártyák, betéti kártyák.

Amennyiben hitelt szeretne felvenni egy költségesebb beavatkozáshoz, akkor segítünk az adminisztrációban.

Vélemények
Kövessen minket
Iratkozzon fel

Minden feliratkozás után esettanulmányokat és kedvezményeket küldünk Önnek

szépítse meg a mosolyát

Ez a címsor

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
akció

Ez a címsor

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Ez a címsor

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Ez a címsor

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
-20%
Iratkozzon fel hírlevelünkre és szerezze meg a kedvezményeket!
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue
Iratkozzon fel hírlevelünkre és szerezze meg a kedvezményeket!
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue
Iratkozzon fel hírlevelünkre és szerezze meg a kedvezményeket!
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue