Mit tesz a dohányzás az ínyével és a fogaival?

Mostanra már mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy a dohányzás milyen pusztító hatással van a szervezetünkre – a tüdőbetegségek és a cukorbetegség kockázatának növelésétől kezdve a krónikus hörghurut és a magas vérnyomás kialakulásáig.

De Ön mikor állt meg utoljára, és gondolta végig, hogy a dohányzás milyen hatással lehet a szájüregi egészségére?

Sokan nincsenek is tisztában azzal, hogy a dohányzás milyen negatív hatással lehet a fogaikra és az ínyükre.

Éppen ezért úgy döntöttünk, hogy megosztjuk, pontosan mik is ezek a hatások – és néhány tippet is adunk, amelyekkel megszabadulhat ettől a rossz szokástól, és visszaszerezheti az irányítást szájüregi egészsége felett.

Mennyi idő alatt látszódik a dohányzás a fogakon?

A válasz erre a kérdésre több dologtól függ – többek között az Ön jelenlegi szájüregi egészségi állapotától és attól, hogy milyen gyakran gyújt rá.

A legtöbb ember azonban a dohányzás megkezdését követő egy héten belül észreveszi, hogy a fogai és az ínye változik, és hogy a szájüregi egészsége láthatóan károsodik. Egyesek már az első cigaretta elszívása után is észrevesznek negatív hatásokat.

Természetesen minél tovább dohányzik, annál inkább romlik a szájüregi egészsége, és annál nagyobb a kockázata annak, hogy komoly problémák alakulhatnak ki a fogaival és az ínyével.

De milyen szájüregi egészségügyi problémákat hoztak összefüggésbe a dohányzással?

Baktériumok és fogkő

A cigaretta hírhedt arról, hogy szájszárazságot okoz. Már az első szál elszívásától kezdve veszélyeztetheti a nyáltermelés képességét – amely fontos szerepet játszik a fogak és az íny egészségének megőrzésében.

A nyál semlegesíti a savakat és kimossa a szájban élő baktériumokat. Nyál nélkül, vagy ha nincs belőle elég, a baktériumok könnyen megtapadhatnak a fogakon és az ínyen, így a dohányzás folytatásával a fogszuvasodás, az ínysorvadás és az ínybetegségek nagyobb valószínűséggel alakulnak ki.

Ínybetegség és fogvesztés

A tartós lepedék az ínybetegségek egyik fő oka – ami pedig a fogvesztés legfőbb oka. A dohányzás folytatásával a baktériumok hatására az íny elkezdhet eltávolodni a fogaktól (ez az úgynevezett ínyvisszahúzódás), és kis tereket vagy „zsebeket” hagy, ahol még több lepedék halmozódhat fel.

Idővel ezek a zsebek tovább mélyülhetnek, és végül meggyengíthetik a fogakat védő és a fogakat a helyükön tartó szöveteket és csontokat.

Ha lepedék felhalmozódását észleli a fogain, vagy bármilyen más problémát, például fogínyvisszahúzódást tapasztal, minél hamarabb foglaljon időpontot fogorvosához!

Szájüregi rák

A dohányzással járó legsúlyosabb kockázat a szájrák.

Ha dohányzik, tízszer nagyobb valószínűséggel alakul ki szájüregi rákja, mint annak, aki egyáltalán nem dohányzik. Bár számos szájüregi rákos megbetegedés kezelhető, mégis évente legalább kétszer érdemes felkeresnie fogorvosát ellenőrzésre, mivel így még azelőtt észreveheti a problémát, mielőtt az tovább súlyosbodna.

Ahogy mondani szokták – a megelőzés a legjobb gyógymód.

Javul a szájhigiéniám, ha leszokom a dohányzásról?

Bár a cigaretta elhagyása nem fogja varázsütésre eltörölni az általa okozott összes problémát, csökkenti az ínybetegségek kialakulásának és a fogak kihullásának kockázatát, és javítja a szervezete reakcióját az ínykezelésre, beleértve a szájrák elleni kezelést is.

Mik a legjobb módszerek a dohányzásról való leszokásra?

Rengeteg volt dohányos tudott leszokni a dohányzásról pusztán puszta akaraterővel, de mások nem ilyen szerencsések, és szükségük van valamire, ami segít nekik az úton.

Rengeteg támogatási lehetőség áll rendelkezésre, beleértve a dohányzásról való leszokást segítő eszközöket, például a nikotintapaszokat és a rágógumit, valamint az e-cigarettát – amelyek lényegesen kevésbé károsak a fogakra és az ínyre, mint a hagyományos cigaretta.

E módszerek bármelyike mellett a tanácsadásokon való részvétel is nagy segítséget jelenthet.

A dohányzásról való leszokás és a szájhigiénia javítása szempontjából nincs jobb alkalom, mint a jelen.

Akár egy egyszerű professzionális tisztításra van szüksége a makacs lepedék eltávolításához, akár ínybetegségek intenzívebb kezelésére, vagy információra arról, hogyan állítsa meg az ínyvisszahúzódást, mi itt vagyunk az Ön számára!

Hívjon minket a +36 30 327 6061-as telefonszámon vagy írjon nekünk a lenti űrlap segítségével, hogy időpontot foglaljon.

Miért minket válasszon?
Ezek a mellettünk szóló érvek:

Győztünk az árversenyben

Átlagosan 13,6%-kal alacsonyabbak az áraink, mint a konkurenciának (2023.07.01-ei felmérés alapján).

Saját fogtechnikával dolgozunk

Saját, helyben működő fogtechnikával rendelkezünk, ami miatt a fogpótlások a legmagasabb minőségben és átlagosan feleannyi idő alatt készülnek el, mint ott, ahol a fogtechnika külön működik. Ráadásul az árak is kedvezőbbek így.

Gyors időpont lehetőség

Rugalmas időbeosztásunk miatt gyorsan tudunk időpontot adni, nem szeretjük, ha a pácienseinknek várnia kell.

Jöjjön el hozzánk egy konzultációra, hogy megbeszéljük az Önnél felmerülő lehetőségeket!

Bejelentkezés

Hogyan tudok finanszírozni egy beavatkozást?

A tervezésnél figyelünk arra, hogy Önnel egyeztetve úgy határozzuk meg az egyes beavatkozások idejét, hogy azokra anyagilag fel tudjon készülni.

Rendelőnkben a következő fizetési lehetőségek közül tud választani: készpénz, utalás, hitelkártyák, betéti kártyák.

Vélemények
Kövessen minket
Iratkozzon fel

Minden feliratkozás után esettanulmányokat és kedvezményeket küldünk Önnek

szépítse meg a mosolyát

Ez a címsor

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
akció

Ez a címsor

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Ez a címsor

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Ez a címsor

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
-20%
Iratkozzon fel hírlevelünkre és szerezze meg a kedvezményeket!
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue
Iratkozzon fel hírlevelünkre és szerezze meg a kedvezményeket!
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue
Iratkozzon fel hírlevelünkre és szerezze meg a kedvezményeket!
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue