Húzzunk vagy ne húzzunk?

Amennyiben fertőzött vagy beteg a foga, a foghúzás tűnhet a legegyszerűbb megoldásnak, különösen, ha fájdalmai vannak. De azért ne döntsön olyan gyorsan!

Lehet, hogy a foghúzás a könnyű választás, de nem biztos, hogy ez a legjobb döntés. A legtöbb ember nincs 100%-osan tisztában azzal, hogy miért fontos megőrizni a természetes fogakat, ameddig csak lehet.

A foghúzás vagy a fog megmentésének dilemmája végső soron az Ön döntése lesz, de mielőtt meghozza ezt a nagy döntést, győződjön meg róla, hogy minden ténnyel tisztában van.

A fog megmentésének előnyei

Pontosan milyen előnyei van annak, ha megmentjük az eredeti fogainkat? Szakértőkhöz, endodontológusokhoz – a természetes fogak megmentésére szakosodott fogorvosokhoz – fordultunk válaszokért.

A természetes fogak erősebbek. A természetes fogak erősebbek, jobban működnek, mint a mesterséges fogak, és könnyebben ápolhatók. Bár a technológia és az anyagok jobbak, mint valaha, a mesterséges fogak még mindig nem rendelkeznek olyan szilárdsággal, mint a természetes fogak.

A természetes fogak stabilizálják a fogsort. Amikor egy fogat kihúznak, az rést hagy a mosolyában, és lehetővé teszi, hogy a környező fogak elmozduljanak. Ez az elmozdulás időbe telik, és végül problémákat okozhat a rágásban és a harapásban is. Ezek a problémák a fájdalom, a rossz táplálkozás és a csökkent életminőség dominóhatását idézhetik elő.

Őrizze meg fiatalos megjelenését. A foghúzáskor az állkapcsot megtámasztó gyökerek is kihúzódnak. Ha rés keletkezik a csontban, a környező csont gyakran beesik, ami miatt az emberek idősebbnek tűnnek, mint amilyenek valójában.

Nincs önbizalomvesztés. Ha a kihúzandó fog mosolygáskor látható, a keletkező rés negatív hatással lehet az önbizalmára. Újra és újra találkozunk olyan páciensekkel, akik elvesztették vidám mosolyukat, mert szégyellik a fogaikat.

Kevesebb fájdalom. A foghúzás után a legtöbb páciens több napig tartó fájdalomról számol be. Ha a fog a helyén marad a gyökérkezeléssel, a fájdalom azonnal megszűnik, mihelyt a fertőzés megszűnik.

Kevesebb fogorvosi látogatás. A foghúzás után a fogorvos fontolóra veheti korona, implantátum, híd vagy más fogászati eszköz alkalmazását, hogy megszüntesse a fogak elmozdulásának problémáját. Ez több fogorvosi látogatást, több költséget és néha több fájdalmat is jelenthet.

Kevesebb költség. Bár azt gondolhatja, hogy a foghúzás olcsóbb, mint a fog javítása, az igazság az, hogy a fog pótlása több időbe és pénzbe kerül. Ha pedig úgy dönt, hogy nem cseréli ki, annak valószínűleg fizikai és érzelmi költségei lesznek.

Hogyan lehet megmenteni egy fogat?

Számos nyomós oka van annak, hogy addig tartson ki természetes fogai mellett, ameddig csak lehet. A szuvasodás és a fertőzés azonban ezt kihívássá teheti, és arra kényszerítheti Önt, hogy döntenie kelljen a foghúzás vagy a fog megmentése mellett.

A válasz általában a gyökérkezelés, egy olyan eljárás, amelynek során a fog belsejét megtisztítják és fertőtlenítik, hogy eltávolítsák a gyulladt vagy fertőzött belső pulpát. Miután a fog belseje megtisztult, a természetes fogat a szilárdság érdekében valamilyen anyaggal feltöltik, és koronával védik vagy helyreállítják, így az ismét úgy működik, mint bármely más fog.

A gyökérkezeléssel nem csak a természetes fogát mentheti meg, de a fájdalom is megszűnik, és a gyógyulási idő nagyon rövid.

Mikor döntsön a kihúzás mellett?

Bár mindig előnyösebb megmenteni egy fogat, vannak esetek, amikor a foghúzás a jobb megoldás. Ha egy fog megrepedt, különösen, ha az ínyvonal alatt vagy több helyen is megrepedt, szükség lehet foghúzásra. Ha a fog túl gyenge ahhoz, hogy helyreállítható legyen, akkor is az lehet a legjobb, ha kihúzzák.

Ha fogorvosa foghúzást javasol, kérdezze meg, hogy helyette nem lehet-e gyökérkezelést végezni. A fogorvosával való megbeszélés fontos, hogy segítsen megválaszolni a kérdést: kihúzzuk a fogat vagy megmentsük? Második véleményt szeretne kérni, vagy fogorvoshoz kell fordulnia egy fájdalmas fog miatt? Jöjjön el hozzánk a Hattyas Dental-ba, Szeged Alsóvárosra, ahol nemcsak gyorsan kap időpontot, de helyben fogtechnika is működik, ami jelentősen lerövidíti a  beavatkozások idejét.

Júniusi akció a Hattyas Dentalban

Foglaljon időpontot még ma, használja ki 1+1 akciónkat júniusban, ahol minden második szolgáltatást féláron kapja!

Foglaljon időpontot még ma!

Jöjjön el hozzánk egy konzultációra, hogy megbeszéljük az Önnél felmerülő lehetőségeket!

Bejelentkezés

Hogyan tudok finanszírozni egy beavatkozást?

A tervezésnél figyelünk arra, hogy Önnel egyeztetve úgy határozzuk meg az egyes beavatkozások idejét, hogy azokra anyagilag fel tudjon készülni.

Rendelőnkben a következő fizetési lehetőségek közül tud választani: készpénz, utalás, hitelkártyák, betéti kártyák.

Vélemények
Kövessen minket
Iratkozzon fel

Minden feliratkozás után esettanulmányokat és kedvezményeket küldünk Önnek

szépítse meg a mosolyát

Ez a címsor

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
akció

Ez a címsor

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Ez a címsor

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Ez a címsor

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
-20%
Iratkozzon fel hírlevelünkre és szerezze meg a kedvezményeket!
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue
Iratkozzon fel hírlevelünkre és szerezze meg a kedvezményeket!
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue
Iratkozzon fel hírlevelünkre és szerezze meg a kedvezményeket!
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue