Hogyan vezethet a rossz szájhigiénia szájrákhoz?

Már egy jó ideje nem volt fogorvosi ellenőrzésen, de többnyire vigyáz a fogaira. Az utóbbi időben azonban a gyermekei zsúfolt iskolai és sportprogramjai, valamint a túlterhelt élete miatt kissé elhanyagolta a fogai megfelelő ápolását.

Emiatt felmerült Önben a kérdés, hogy a fogai nem megfelelő ápolásával vajon mennyivel növelheti saját egészségügyi kockázatait?

Nos, a kutatások szerint igen, veszélyeztetheti az egészségét. Sőt, egyes tanulmányok szerint a rossz szájhigiéniai szokások súlyos betegségekhez, akár szájüregi rákhoz is vezethetnek.

Mi a szájüregi rák?

A testben lévő sejtek növekedhetnek, szaporodhatnak és elhalhatnak. A rákos sejt olyan sejt, amely nem azt teszi, amit tennie kellene; működése abnormálissá válik.

Szájüregi rákról akkor beszélünk, amikor a szájban lévő egyes sejtek rendellenessé válnak, és az így kialakult nem normálisan működő rész növekedni és terjedni kezd. Ezek az abnormális sejtek más egészséges sejteket támadnak meg, károsítva a környező szöveteket.

Tudományosan a szájat szájüregnek nevezik. A szájüreg magában foglalja az ajkak belső és külső részét, az arc belső oldalát, a fogakat, az ínyt, a nyelvnek a száj fő részében lévő részét, a szájpadlás alját és a szájpadlást.

A szájüregi rákos megbetegedések általában három fő területre bonthatók: az ajkakra, a száj belsejére és a nyelvre.

A szájüregi rák a torokban, a száj hátsó részében lévő területen, a garatban is előfordulhat. A szájüregi ráknak ez a típusa az orrgarati rák. A torokrák általában a nyelv hátsó részén, a szájpadlás hátsó részén, a manduláknál és a torok felső részén található területen található.

A szájüregi rák tünetei és kockázati tényezői

A szájüregi rák tünetei gyakran úgy nézhetnek ki vagy érezhetők, mint a száj, az ajkak és a torok egyéb betegségei vagy állapotai. A szájüregi rák leggyakoribb tünetei a nem gyógyuló seb vagy a nem múló csomó. Néhány egyéb tünet, amely a szájüregi rák jele lehet, a megmagyarázhatatlan krónikus szájfájdalom vagy fájdalom a fogakban vagy az állkapocsban, a meglazult fogak, fehér vagy vörös foltok a szájban vagy a torok területén, nyelési vagy rágási problémák, csomó a nyakban vagy krónikus rossz lehelet.

Bár a szájüregi ráknak nincsenek ismert okai, számos ismert kockázati tényező létezik. Ezek a kockázati tényezők közé tartozhat a dohánytermékek, például cigaretta vagy rágódohány használata, a túlzott alkoholfogyasztás, a szájüregi rák előfordulása a családban, valamint a HPV-vírus. A túlzott napozás az ajakrák ismert kockázati tényezője.

Tanulmány, ami összekapcsolja a rossz szájhigiéniát a szájrák kockázatával

Egy 2017-ben publikált Indiában végzett esettanulmányban, amelyről a National Center for Biotechnology Information számolt be, az eredmények azt mutatták, hogy a rossz szájhigiénia a szájrák sokkal magasabb kockázati tényezőjével jár együtt. A szájüregi rák kialakulásának legnagyobb esélyével azok a személyek rendelkeztek, akik nemcsak rossz szájhigiéniával rendelkeztek, hanem rágódohányt is fogyasztottak.

Az esettanulmány következtetése szerint a jó szájhigiéniai rutin jelentősen segít csökkenteni a szájrák kialakulásának kockázatát. Az esettanulmányban a jó szájhigiénia körvonalai közé tartozott a napi többszöri fogmosás fogkrémmel, a rendszeres fogorvosi ellenőrzés, valamint az, hogy teljes fogsorral rendelkezik a személy vagy csak kevés foga hiányzik.

A tanulmány azt is megállapította, hogy a szájüregi rák kialakulásának egyéb kockázati tényezői a dohánytermékek használata és a helytelen táplálkozás voltak. A jó szájhigiéniai szokások mellett az esettanulmány megemlítette, hogy a dohányzásról való leszokás, a rágódohány mellőzése, az alkoholfogyasztás korlátozása, valamint a kiegyensúlyozott, sok gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó étrend a legjobb módja annak, hogy jelentősen csökkentsük a szájrák kialakulásának esélyét.

Fogászati látogatások a szájüregi rák megelőzésére

A szájüregi rák jelentős károkat okozhat a fogak, az íny, a nyelv, az ajkak és a torok területén. Ha nem kezelik, a szájüregi rák a test más részeire is átterjedhet. Az olyan professzionális fogorvosi rendelők orvosai, mint például a Hattyas Dental Szegeden, képzettek a szájüregi rák felismerésére és diagnosztizálására.

A rendszeres fogászati szűrővizsgálatok segíthetnek a szájüregi rák megelőzésében. A fogorvosi látogatás során a Hattyas Dental képzett munkatársai elmagyarázhatják, hogy a rossz szájhigiénia hogyan vezethet szájrák kialakulásához, és Ön milyen lépéseket tehet a még egészségesebb szájhigiéniai rutin megkezdése érdekében. Ne feledje, mindig most van a legjobb pillanat a változtatásra! Várjuk szeretettel!

Várjuk szeretettel rendelőnkben!

Ha időpontot vagy konzultációt szeretne kérni, és személyre szabott ellátást szeretne kapni, akkor hívjon minket a +36 30 327 6061-as telefonszámon vagy írjon nekünk a lenti űrlap segítségével. Várjuk, hogy segíthessünk Önnek visszaállítani eredeti vagy még annál is szebb mosolyát!

Miért minket válasszon?
Ezek a mellettünk szóló érvek:

Győztünk az árversenyben

Átlagosan 14,1%-kal alacsonyabbak az áraink, mint a konkurenciának (2023.10.01-ei felmérés alapján).

Saját fogtechnikával dolgozunk

Saját, helyben működő fogtechnikával rendelkezünk, ami miatt a fogpótlások a legmagasabb minőségben és átlagosan feleannyi idő alatt készülnek el, mint ott, ahol a fogtechnika külön működik. Ráadásul az árak is kedvezőbbek így.

Gyors időpont lehetőség

Rugalmas időbeosztásunk miatt gyorsan tudunk időpontot adni, nem szeretjük, ha a pácienseinknek várnia kell.

Jöjjön el hozzánk egy konzultációra, hogy megbeszéljük az Önnél felmerülő lehetőségeket!

Bejelentkezés

Hogyan tudok finanszírozni egy beavatkozást?

A tervezésnél figyelünk arra, hogy Önnel egyeztetve úgy határozzuk meg az egyes beavatkozások idejét, hogy azokra anyagilag fel tudjon készülni.

Rendelőnkben a következő fizetési lehetőségek közül tud választani: készpénz, utalás, hitelkártyák, betéti kártyák.

Amennyiben hitelt szeretne felvenni egy költségesebb beavatkozáshoz, akkor segítünk az adminisztrációban.

Vélemények
Kövessen minket
Iratkozzon fel

Minden feliratkozás után esettanulmányokat és kedvezményeket küldünk Önnek

szépítse meg a mosolyát

Ez a címsor

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
akció

Ez a címsor

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Ez a címsor

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Ez a címsor

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
-20%
Iratkozzon fel hírlevelünkre és szerezze meg a kedvezményeket!
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue
Iratkozzon fel hírlevelünkre és szerezze meg a kedvezményeket!
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue
Iratkozzon fel hírlevelünkre és szerezze meg a kedvezményeket!
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue