Hogyan ápoljuk és tisztítsuk a műfogsort?

Hattyas Dental

Sokan nem is gondolják, de a műfogsorok gondozása legalább annyi időt és energiát igényel mint a saját fogaké. A következőkben azok a fontos tudnivalók kerülnek ismertetésre, amelyek ismerete elengedhetetlenek a műfogsorok helyes ápolásakor.

A fogsorokat minden étkezés után érdemes kivenni a szájból és folyó, langyos víz alatt leöblíteni, valamint ilyenkor a szájüreget is javasolt kiöblíteni. Erre azért van szükség, mert a nap folyamán az ételmaradék bomlásnak indulva kellemetlen leheletet okozna és segíti a baktériumok elszaporodását is, ami ezzel az egyszerű gyakorlattal megelőzhető.

Este a fogsort egy kimondottan fogsortisztításra alkalmas kefével, vagy puha sörtéjű fogkefével tisztítsuk át, mert a lepedék ezzel távolítható el leghatékonyabban. Ehhez tilos fogkrémet használni, mert az abban megtalálható szemcsék felkarcolhatják a fogsor felületét és ezekben könnyebben telepedhetnek meg a kórokozók, amik megbetegíthetik az ínyt és a szájpadlást, továbbá használhatatlanná válik ezáltal a fogpótlás. Kerülendő az egyéb szerekkel, például szódabikarbónával, szappannal, ecettel, hypóval, vagy forró vízzel történő tisztítást is, mert ezek kárt tesznek a fogsor anyagában és nem kellően hatékonyak.

A fogsor fertőtlenítését érdemes naponta elvégezni a mechanikus tisztítást követően. Ehhez egy drogériában, illetve gyógyszertárban kapható fertőtlenítő tablettát langyos vízben oldjunk fel és ebbe a folyadékba áztassuk be a fogsort, általában 30 percre. Ez a gyakorlat segít elkerülni az elszíneződést is, mivel tisztító, fehérítő összetevőket is tartalmaz ez a készítmény.

Éjszakára érdemes kitenni a fogsort száradni. Egyrészt a nyálkahártyának is szüksége van a pihenésre, másrészt a fogsornak sem tesz jót, ha folyamatosan nedves, hiszen ez kedvez a baktériumok, gombák és vírusok szaporodásának.

Legalább reggel és este javasolt a szájüreg tisztítása is, különösen a nyelv esetében. Ez végezhető hagyományos, puha fogkefe és fogkrém, továbbá szájöblítők segítségével is. Ezután tiszta kézzel érdemes óvatos mozdulatokkal az ínyt átmasszírozni a vérkeringés javítása céljából.

Mikor a szájból eltávolításra kerül a fogpótlás tisztítás céljából, mindig érdemes egy összehajtogatott törölközőt tenni a mosdókagylóba, hogy ha kiesik a kézből akkor se érje sérülés a fogsort.

A fogsorok tisztítása professzionális úton is lehetséges egy ultrahangos készülék segítségével a fogtechnikai laboratóriumban. Ez elvégzi az esetleges lerakódások, elszíneződések eltávolítását továbbá fertőtlenít, így szinte teljesen újjá varázsolja a fogpótlást. A napi tisztítást azonban nem helyettesíti, az időszakos fogorvosi látogatás során érdemes kérni.

Mindezeket a tanácsokat hasznos szem előtt tartani a műfogsorok tisztításával és ápolásával kapcsolatban, további kérdés esetén nyugodtan forduljon A Hattyas Dental csapatához!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vivamus quis arcu est. Quisque posuere est arcu, id hendrerit orci pulvinar id. Cras egestas metus sit amet felis accumsan, vitae placerat libero sodales. Morbi efficitur maximus massa et aliquam. Quisque vel viverra augue.

Nullam scelerisque erat nisl, eu aliquet quam porttitor et. Aliquam molestie sem augue, non egestas nunc sagittis in. Suspendisse vehicula turpis eget leo sollicitudin, dapibus commodo massa facilisis.

„Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per conubia nostra, per inceptos himenaeos.Aenean non turpis vitae ligula tristique sagittis. Cras varius erat pulvinar eros pretium suscipit. Duis eleifend sit amet sapien sed ultricies.”

Ut ac tortor eget nibh condimentum congue. In facilisis porttitor iaculis. Etiam vestibulum, nisl nec molestie egestas, velit lorem venenatis tellus, pellentesque blandit nulla sapien accumsan velit. Vivamus purus nunc, dictum nec elit viverra, semper iaculis risus.

szépítse meg a mosolyát

Ez a címsor

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
akció

Ez a címsor

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Ez a címsor

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Ez a címsor

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
-20%
Iratkozzon fel hírlevelünkre és szerezze meg a kedvezményeket!
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue
Iratkozzon fel hírlevelünkre és szerezze meg a kedvezményeket!
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue
Iratkozzon fel hírlevelünkre és szerezze meg a kedvezményeket!
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue