Hirtelen mitől lett érzékeny a fogam (2. rész)

Az előző blogban feltártuk a fogak érzékenységének 5 lehetőségét (fogszuvasodás, ínyvisszahúzódás, fogzománc erózió, ínygyulladás és ínybetegség, fogászati munka utáni fogérzékenység), amit itt olvashat el: Link.

Ez az írás feltárja a fogérzékenység további lehetséges 5 okát. Kitérünk a kezelési lehetőségekre is, és arra, hogy mikor kell feltétlenül fogorvos segítségét kérni.

Repedt fog

A repedt fog jelentős kellemetlenségeket okozhat. Amikor egy fog megreped, egy olyan nyílás keletkezik, amely a fog érzékeny belső rétegeit külső ingereknek teszi ki. Ez a kitettség fokozott fogérzékenységhez és fájdalomhoz vezethet, különösen harapáskor vagy forró és hideg anyagok fogyasztásakor.

A fogban lévő ideg érzékennyé válik az irritáló anyagokra, ami éles vagy lüktető érzést okozhat. Ha azt gyanítja, hogy repedt a foga, a további károsodás megelőzése és a megfelelő kezelés érdekében feltétlenül keresse fel a sürgősségi fogorvost. A kezelés lehet a rés kitöltése, koronacsere vagy súlyosabb esetben gyökérkezelés is.

Arcüreggyulladás és fogfájás

Talán meglepő, de az arcüreggyulladás okozhat fogfájást. Az arcüregek levegővel teli üregek, amelyek a felső fogak közelében helyezkednek el. Amikor ezek a melléküregek elfertőződnek vagy begyulladnak, nyomást gyakorolhatnak a környező területekre, beleértve a felső fogakat is, ami áttételes fogfájáshoz vezethet.

A kellemetlen érzést gyakran összetévesztik a fogászati problémákkal, mivel a fájdalom pontos forrása nem feltétlenül érződik pontosan. Ez a fajta fogfájás általában több felső fogban érezhető, és gyakran más arcüreggyulladásos tünetekkel, például orrdugulással és arcnyomással jár együtt. Az arcüreggyulladás kezelése és az arcüregnyomás enyhítése általában megszünteti a fogfájást.

Állkapocs-összeszorítás és fogérzékenység

Az állkapocs gyakori összeszorítása vagy fogcsikorgatás káros hatással lehet a fogak egészségére. Amikor összeszorítja vagy csikorgatja a fogait, az túlzott nyomást gyakorol a fogakra, ami a zománc fokozatos kopását okozza.

A védő zománc csökkenésével az alatta lévő dentin szabaddá válik, ami fogérzékenységhez vezethet. A szorítás vagy csikorgatás gyakran alvás közben vagy stresszhelyzetben történik, így sokan nem is tudnak szokásaikról. Ha azt gyanítja, hogy Önnél is ilyen típusú probléma van vagy fogérzékenységet tapasztal, beszélje meg fogorvosával. Ők személyre szabott éjszakai szájvédőt tudnak biztosítani, hogy megvédjék fogait alvás közben, és javaslatokat tudnak adni a stressz kezelésére és az ébrenlét alatti fogcsikorgatás csökkentésére.

Fogérzékenység az otthoni fogfehérítés után

Az otthoni fogfehérítő kezelések növelhetik az érzékenységet, és ez egy gyakori jelenség, amelyet egyesek tapasztalnak. A fogfehérítő termékek, például a fehérítő csíkok vagy fehérítő zselék olyan hatóanyagokat tartalmaznak, amelyek behatolnak a fogzománcba, hogy eltávolítsák a felszíni szennyeződéseket és ragyogóbbá tegyék a fogakat.

E folyamat során a zománc pórusai átmenetileg megnyílhatnak, így az alatta lévő érzékeny dentinréteg láthatóvá válik. Ennek eredményeképpen egyesek fokozott fogérzékenységet tapasztalhatnak, különösen a hideg vagy meleg hőmérsékletre és bizonyos ételekre. Ez általában átmeneti érzékenység, és a fogfehérítés befejezése után néhány napon belül elmúlik. A kellemetlenségek minimalizálása érdekében a fogfehérítési folyamat után ajánlatos érzékenységet csökkentő fogkrémet használni, és kerülni a rendkívül forró vagy hideg anyagok fogyasztását, valamint sok folyadékot fogyasztani.

Ha az érzékenység továbbra is fennáll vagy súlyosabbá válik, a legjobb, ha konzultál fogorvosával, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nincsenek mögöttes problémák, és megbeszéljék a megfelelő kezelési stratégiákat. A fogak túlérzékenységének elkerülése érdekében ajánljuk a rendelői professzionális fogfehérítést.

Fogfájás lázzal

A lázzal együtt jelentkező fogfájás aggasztó jel, amely fogászati fertőzésre vagy tályogra utalhat. A fogászati fertőzések gyorsan terjedhetnek, és a láz jelenléte arra utal, hogy a fertőzés súlyosabbá válhatott. A további szövődmények megelőzése érdekében elengedhetetlen, hogy azonnal fogorvosi ellátást kérjen. A kezeletlen fogászati fertőzés a baktériumokat a test más részeire is átterjesztheti, veszélyeztetve ezzel az Ön általános egészségét.

Az érzékenységet csökkentő fogkrémek és kezelési lehetőségek

Az érzékenységet csökkentő fogkrém hasznos eszköz lehet az enyhe fogérzékenység kezelésében. Ezek a fogkrémfajták olyan deszenzibilizáló hatóanyagokat tartalmaznak, amelyek segítenek blokkolni az idegpályákat, csökkentve a külső ingerekre való érzékenységet.

Sok enyhe érzékenységben szenvedő egyén számára az ilyen fogkrémek rendszeres használata enyhülést hozhat. A fogérzékenység súlyosabb vagy tartósabb eseteiben azonban professzionális fogászati kezelésre lehet szükség. Fogorvosa átfogó vizsgálatot végez, hogy megállapítsa az érzékenység kiváltó okát. A kezelési lehetőségek közé tartozhat a zománc eróziójának vagy a szuvasodásnak a kezelése, a zománc megerősítését célzó fluoridos kezelés, vagy a hosszabb távú enyhülést biztosító deszenzibilizáló kezelés.

Fogorvos keresése fogfájás esetén

A megbízható fogorvos megtalálása kiemelkedően fontos, ha hirtelen fogfájást vagy kellemetlen érzést tapasztal. A súlyos fájdalom különböző fogászati problémákra utalhat, és a korai beavatkozás kulcsfontosságú, hogy megakadályozza az állapot súlyosbodását.

Találjon megoldást az érzékeny fogakra

A fogérzékenységet különböző tényezők okozhatják, az egyszerű ínyvisszahúzódástól kezdve az olyan súlyosabb problémákig, mint a fogszuvasodás vagy az ínyfertőzések. Az okok azonosítása elengedhetetlen a megfelelő kezelés meghatározásához. Ha hirtelen fogérzékenységet vagy tartós fogfájást tapasztal, ne habozzon felkeresni egy fogorvost egy alapos vizsgálat és személyre szabott ellátás érdekében. Ne feledje, hogy a helyes szájhigiéniai gyakorlatok, a napi kétszeri fogmosás, a napi fogselyem használata és a rendszeres fogorvosi ellenőrzés sokat segíthet a fogérzékenység megelőzésében és az egészséges mosoly megőrzésében.

Vegye fel a kapcsolatot a Hattyas Dental fogorvosával még ma!

Ha időpontot vagy konzultációt szeretne kérni, és személyre szabott ellátást szeretne kapni, akkor hívjon minket a +36 30 327 6061-as telefonszámon vagy írjon nekünk a lenti űrlap segítségével. Várjuk, hogy segíthessünk Önnek visszaállítani eredeti vagy még annál is szebb mosolyát!

Miért minket válasszon?
Ezek a mellettünk szóló érvek:

Győztünk az árversenyben

Átlagosan 14,1%-kal alacsonyabbak az áraink, mint a konkurenciának (2023.10.01-ei felmérés alapján).

Saját fogtechnikával dolgozunk

Saját, helyben működő fogtechnikával rendelkezünk, ami miatt a fogpótlások a legmagasabb minőségben és átlagosan feleannyi idő alatt készülnek el, mint ott, ahol a fogtechnika külön működik. Ráadásul az árak is kedvezőbbek így.

Gyors időpont lehetőség

Rugalmas időbeosztásunk miatt gyorsan tudunk időpontot adni, nem szeretjük, ha a pácienseinknek várnia kell.

Jöjjön el hozzánk egy konzultációra, hogy megbeszéljük az Önnél felmerülő lehetőségeket!

Bejelentkezés

Hogyan tudok finanszírozni egy beavatkozást?

A tervezésnél figyelünk arra, hogy Önnel egyeztetve úgy határozzuk meg az egyes beavatkozások idejét, hogy azokra anyagilag fel tudjon készülni.

Rendelőnkben a következő fizetési lehetőségek közül tud választani: készpénz, utalás, hitelkártyák, betéti kártyák.

Vélemények
Kövessen minket
Iratkozzon fel

Minden feliratkozás után esettanulmányokat és kedvezményeket küldünk Önnek

szépítse meg a mosolyát

Ez a címsor

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
akció

Ez a címsor

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Ez a címsor

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Ez a címsor

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
-20%
Iratkozzon fel hírlevelünkre és szerezze meg a kedvezményeket!
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue
Iratkozzon fel hírlevelünkre és szerezze meg a kedvezményeket!
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue
Iratkozzon fel hírlevelünkre és szerezze meg a kedvezményeket!
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue