Fog restaurációk, esztétikai héjak

Mi az, hogy fog restauráció?

A fogak eredeti állapotának a visszaállítását hívjuk fog restaurációnak egy baleset vagy szuvasodás vagy az idő eltelte után. Azonban ma már ezt az elképzelést meghaladta a tudomány és a gyakorlat is. A fogak eredeti állapotukban sem tökéletesek funkcióban vagy esztétikában, azaz nem tökéletesen illeszkednek vagy nem úgy néznek ki, ahogyan az arc megkívánná.

Emiatt a fog restaurációs folyamat egy tökéletes állapotnak az elérésére törekszik, ami a legtöbb esetben jobb funkciót és esztétikát is biztosít, mint az eredeti állapot. Mindehhez hátteret biztosít a CAD-CAM számítógépes rendszer, aminek segítségével tizedmilliméteres pontossággal tudjuk megtervezni és elkészíteni a tökéletes fogsort vagy fogat.

Restaurációs folyamat 35 éves nőnél (fogforma és szín tökéletesítése):

A fogak restaurációja során két megoldást használunk gyakran: esztétikai tömések vagy betétek és héjak.

Esztétikai tömések vagy betétek

A fogak restauratív, azaz helyreállító kezelése során ma már kizárólag fényrekötő esztétikus tömőanyagokat használunk. A korábban használt amalgám tömőanyaggal szemben, a fényrekötő anyagokkal tökéletes esztétika valósítható meg, bármelyik fogról is legyen szó.

Példa töméscserére:

A saját fogakhoz leginkább hasonlító töméseket (esztétikus restaurációkat) úgy készítjük el, hogy a különböző fényáteresztő képességű és színű tömőanyagokat a természetes fogakhoz hasonló rétegenként alakítjuk ki, így nemcsak formailag, hanem minden más tekintetben is a saját foganyaghoz (zománc és dentin) tökéletesen illeszkedő, un. biomimetikus-hatást érünk el.

Töméskészítésre leginkább akkor van szükség, amikor szuvasság vagy baleset miatt sérül a fog. Ha azonban a sérülés mértéke nagyobb, akkor betét segítségével állítjuk helyre a fogat, ami segít a tökéletes anatómiai formát és a kifogástalan esztétikát megvalósítani, emellett stabilabban rögzül kiterjedt foganyag veszteség esetén. 

Példa esztétikai betétekre (inlay és onlay):

A héjak

A héjak készítése akkor jön szóba, amikor kisfokú változtatásra van szükség. A héjak esztétikai céllal készülnek, általuk kedvezően tudjuk befolyásolni a fogak színét és a formáját. Több típus különíthető el, készülhetnek speciális tömőanyagból vagy kerámiából is, a különböző technikák értelmében pedig léteznek héjak, amelyek a foganyag elvétele nélkül készíthetők és olyanok, amelyek a fogzománc minimális preparálását igénylik.

Gyakorlatilag a héjakkal egyfajta fogszabályozásra is lehetőség van. Sok esetben kisebb szimmetria problémák is könnyen javíthatóak.

Nézze meg, hogy ezek az ismert emberek hogyan alakíttatták át a fogsorukat nagyobb részben héjakkal:

Mire jó megoldás a héj?
  1. Amikor a fogfehérítés nem jelent megoldást, a fogai nem úgy reagálnak, mint azt ahogy Ön szeretné vagy olyan egyedi hibák vannak a fog felszínén, amit fogfehérítéssel nem lehet orvosolni.
  2. Amikor a fogak formája, külseje nem passzol a személyiségéhez. Túl picik vagy túl nagyok vagy túl keskenyek a fogak, ezeket a problémákat nem lehet a fogszabályzással megoldani.
  3. Amikor a fogak enyhén szabálytalanok, vagy túl messze vannak egymástól, de a fogszabályzásnál gyorsabb megoldást szeretne.

Példa héjakra (kattintson a képekre):

Várjuk Önt is kedvezményeinkkel!

Bejelentkezés

Hogyan tudok finanszírozni egy beavatkozást?

A tervezésnél figyelünk arra, hogy Önnel egyeztetve úgy határozzuk meg az egyes beavatkozások idejét, hogy azokra anyagilag fel tudjon készülni.

Rendelőnkben a következő fizetési lehetőségek közül tud választani: készpénz, utalás, hitelkártyák, betéti kártyák.

Amennyiben hitelt szeretne felvenni egy költségesebb beavatkozáshoz, akkor segítünk az adminisztrációban.

Vélemények
Kövessen minket
Iratkozzon fel

Minden feliratkozás után esettanulmányokat és kedvezményeket küldünk Önnek

szépítse meg a mosolyát

Ez a címsor

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
akció

Ez a címsor

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Ez a címsor

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Ez a címsor

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
-20%
Iratkozzon fel hírlevelünkre és szerezze meg a kedvezményeket!
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue
Iratkozzon fel hírlevelünkre és szerezze meg a kedvezményeket!
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue
Iratkozzon fel hírlevelünkre és szerezze meg a kedvezményeket!
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue