8 jel, amit ha érez, azonnal jöjjön sürgősségi fogászati beavatkozásra a Hattyas Dentalhoz

A fogászati vészhelyzetek legtöbb esetben fájdalommal, duzzanattal, komoly kellemetlenséggel járnak, és jelentősebb problémákhoz is vezethetnek. Na de honnan tudja valaki, hogy amit érez vagy lát, az fogászati vészhelyzet-e, vagy ráér vele egy normál időpontig a Hattyas Dentalban?

Fontos megérteni a különbséget egy olyan fogászati probléma, amelyet el lehet halasztani a következő fogorvosi találkozóig, és egy sürgősségi probléma között, amely viszont veszélyeztetheti az egészségét. Ez a bejegyzés azt tárgyalja, hogy mit kell tudnia a fogászati vészhelyzetekről, és hogyan ismerheti fel az azonnali beavatkozást igénylő fogászati problémát.

Mi a fogászati vészhelyzet?

A fogászati sürgősségi ellátás minden olyan fogászati beavatkozás, melyeket a súlyos fájdalom csillapítása, a vérzés elállítása vagy a fog megmentése érdekében azonnal meg kell tenni. Ilyenek például a fogászati fertőzések is (mint például a vérmérgezés), amelyek az életére is veszélyesek lehetnek.

Gyakori fogászati vészhelyzetek és a sürgősségi fogászati ellátás szükségességének jelei

A fogászati vészhelyzeteket gyakran fájdalom és vérzés jellemzi. Azonban nem minden fogfájás vagy fogászati probléma minősül vészhelyzetnek. Annak megállapításához, hogy szüksége van-e sürgősségi fogászati ellátásra, vagy várhat-e a helyzet a következő fogorvosi vizitig, tekintse át a következő 8 fogászati problémát.

1. Meglazult vagy kiesett a foga

Azonnal fel kell keresnie fogorvosát, ha foga meglazult, elmozdult vagy kiesett a szájából. A meglazult vagy kiütött fog helyi fertőzésre (például fogszuvasodásra vagy ínybetegségre) vagy fogsérülésre utalhat (amelyet általában egy esésből, sportsérülésből vagy autóbalesetből származó erős ütés okoz). Gyors intézkedéssel fogorvosa visszahelyezheti a fogat és megőrizheti azt, vagy azonosíthatja a kiváltó okot és kezelni tudja.

Ha kiütött foga van, tegye meg a következőket, mielőtt felkeresi fogorvosát:

  • Óvatosan emelje fel a fogat anélkül, hogy megérintené a gyökerét.
  • Tegye egy vízzel (vagy ha van otthon, akkor fiziológiás sóoldattal) teli edénybe vagy a nyelve alá, amíg a fogorvosig elér. Létezik egyébként fogmentő doboz is, amit kisgyerekes szülőknek érdemes beszerezniük, ha még nincs ilyen otthon.
  • Keresse fel a fogorvost, amilyen gyorsan csak tudja, hogy növelje a természetes fog megmentésének esélyét.

2. Súlyos fogfájása van

A fogfájást és a kellemetlen érzést nem szabad figyelmen kívül hagyni. A test jelzi, hogy a szájban olyan probléma van, amelyet ki kell vizsgálni. Ha megmagyarázhatatlan vagy hirtelen fellépő fogfájást tapasztal, vagy a fájdalom súlyossága fokozódott, keresse fel a Hattyas Dental sürgősségi fogorvosát a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében!

3. Az ínye fáj, megduzzadt vagy vérzik

Az olyan problémák, mint az időnkénti ínyirritáció, nem számítanak fogászati vészhelyzetnek. A túlzott vagy ismétlődő vérzéssel járó íny azonban alapvetően egészségügyi vagy fogászati problémára utalhat, különösen, ha duzzanat és fájdalom kíséri. Ezek a tünetek (különösen, ha ínybetegség okozza őket) kezeletlenül elérhetik azt a pontot, ahonnan már nincs visszaút és a fogat elveszítjük.

4. A szája vagy az állkapcsa megduzzadt

Amennyiben az állkapcsa vagy a szája hirtelen, minden nyilvánvaló ok nélkül megduzzad, akkor itt az ideje, hogy azonnali kezelés céljából felkeresse fogorvosát. Ezek a tünetek súlyos fertőzésre, nyirokcsomó-irritációra vagy olyan mögöttes problémára utalhatnak, amelyet a professzionális fogászati ellátónak azonnal meg kell néznie és kezelnie kell.

5. Tályogos fog tüneteit észleli

A tályogos fog fájdalmas, súlyos és potenciálisan életveszélyes fertőzés, amely általában a fertőzött fog gyökerénél található. Általában súlyos ínybetegség, kezeletlen szuvasodás vagy a fogakat ért bármilyen trauma, például egy letört vagy megrepedt fog okozza. A fogászati tályog tünetei a következők:

  • Láz
  • Bűzös íz a szájban
  • Fogérzékenység
  • Tartós fogfájás
  • Pattanásszerű dudorok az ínyen
  • Duzzadt arc
  • Érzékeny nyirokcsomók a nyakán

A tályogos fog sürgősségi fogászati eset, mivel a fertőzés a szájüregen túlra is átterjedhet, és a test más területein is problémát okozhat.

6. Meglazult vagy kiesett a fogtömése (vagy a szája fémízű)

Ha korábban már volt fémtömése, és hirtelen fémízűvé válik a szája, a régi tömés lehet, hogy meglazult vagy megrepedt. A laza vagy hiányzó tömés potenciális fogászati vészhelyzetet jelent, mivel a foga könnyen eltörhet a fogtömés által biztosított stabilitás hiánya miatt. A fog idegei akár teljesen szabadon is lehetnek, ami számos más, azonnali ellátást igénylő fogászati problémához vezethet.

7. Ételmaradék vagy egy kisebb tárgy a fogai közé szorult

Azonnal keresse fel fogorvosát, ha egy tárgy vagy ételdarab a fogai közé szorult, és fogselyemmel vagy fogmosással sem lehet eltávolítani. Ha nem távolítja el a tárgyat, az fogszuvasodáshoz, ínybetegséghez, ínyirritációhoz, ferde fogakhoz vagy fertőzéshez vezethet.

8. A fogkorona eltört vagy kiesett

Ha a fogkorona eltört vagy teljesen kiesett, azonnal keresse fel fogorvosát! Azért fontos, mert a foga szabadon marad, és fogékony lesz a fertőzésekre és egyéb károsodásra. Egy sürgősségi fogorvosi látogatás a fogkorona cseréje érdekében segíthet elkerülni a foghúzás, gyökérkezelés vagy más fogászati beavatkozás szükségességét, és így megőrizzük szájüregének egészségét.

Észrevette a fent említett jelek valamelyikét a szájában? Ne feledje, hogy a fogászati vészhelyzet esetén az idő a legfontosabb, hogy megakadályozza a helyzet súlyosbodását. Hívja a +36 30 327 6061-os számot, hogy azonnal fogadhassuk Önt!

Várjuk szeretettel rendelőnkben!

Ha kérdése van, hívjon minket vagy írjon nekünk és kérje fogorvosaink és dentálhigiénikusaink segítségét. Csapatunk tapasztalt, felkészült, gondoskodó és mindig vidám tagjai örömmel állnak az Ön rendelkezésére is szaktudásuk teljességével, gondoskodásukkal és minden figyelmükkel.

Jöjjön el hozzánk egy konzultációra, hogy megbeszéljük az Önnél felmerülő lehetőségeket!

Bejelentkezés

Hogyan tudok finanszírozni egy beavatkozást?

A tervezésnél figyelünk arra, hogy Önnel egyeztetve úgy határozzuk meg az egyes beavatkozások idejét, hogy azokra anyagilag fel tudjon készülni.

Rendelőnkben a következő fizetési lehetőségek közül tud választani: készpénz, utalás, hitelkártyák, betéti kártyák.

Amennyiben hitelt szeretne felvenni egy költségesebb beavatkozáshoz, akkor segítünk az adminisztrációban.

Vélemények
Kövessen minket
Iratkozzon fel

Minden feliratkozás után esettanulmányokat és kedvezményeket küldünk Önnek

szépítse meg a mosolyát

Ez a címsor

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
akció

Ez a címsor

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Ez a címsor

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Ez a címsor

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
-20%
Iratkozzon fel hírlevelünkre és szerezze meg a kedvezményeket!
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue
Iratkozzon fel hírlevelünkre és szerezze meg a kedvezményeket!
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue
Iratkozzon fel hírlevelünkre és szerezze meg a kedvezményeket!
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue