Miért kell a bölcsességfogakat kihúzni?

A bölcsességfogak megjelenése természetes része a felnőtté válásnak. A harmadik őrlőfogak megjelenése azonban nem problémamentes. A bölcsességfogak kitörése gyakran vezet rendkívüli fájdalomhoz, kellemetlenségekhez, fertőzésekhez, sőt, még az állcsontok károsodásához is. Ennek eredményeképpen a bölcsességfogakat általában ki kell húzni.

Mik azok a bölcsességfogak?

A bölcsességfogak a harmadik őrlőfogak. A száj leghátsó részén helyezkednek el, és általában tizenhét és huszonöt éves kor között bújnak elő, így a legtöbb felnőttnél ezek az utolsó állandó fogak, amelyek kitörnek. A bölcsességfogak azonban nem mindig bújnak elő.

Bár a bölcsességfogak az emberi történelem korai szakaszában valaha elengedhetetlenek voltak a kemény ételek őrléséhez és rágásához, ma már nincs rájuk szükség. Valójában a bölcsességfogak ma már sokkal több problémát okoznak, mint amennyit megoldanak.

Problémás esetek a bölcsességfogakkal

Bennragadt bölcsességfogak

A rendellenesen elhelyezkedő és gyakran ki nem domborodó bölcsességfogakat „bennragadt” fogaknak nevezzük. Ezek a fogak nem csak fájdalmasak, de komoly kockázatot jelentenek a szájüregi egészségre nézve.

Az ínyvonal alá beágyazódott bölcsességfogak egyáltalán nem jóindulatúak. A legtöbb bölcsességfog azért nem bújik elő, mert oldalra fekszik, ferdén áll, vagy helyszűke miatt el van záródva. 

A bennragadt bölcsességfogak könnyen elfertőződnek. A pericoronitis, a bennragadt bölcsességfogak fertőzése akár a test más részeire is átterjedhet. Ezenkívül tályogok is kialakulhatnak, amelyek aztán károsítják a környező fogak gyökereit, és erodálják a csonttartást.

A pericoronitis jelei:

  • duzzadt és fájdalmas íny
  • vérzés az érintett terület körül
  • gennyes váladékozás
  • állandó rossz lehelet
  • duzzadt nyirokcsomók
  • súlyos fájdalom az őrlőfogaknál, amely lehetetlenné teszi a rágást.
A kibújt bölcsességfogak

Még ha a bölcsességfogaknak sikerül is kitörniük az ínyből, akkor is okozhatnak problémát. Először is, ha nincs elég hely a szájban, akkor a közeli egészséges fogaknak szorulhatnak és károsíthatják azokat. Ha kevés a hely, a bölcsességfogak furcsa szögben törhetnek ki, ami további zsúfoltságot és későbbi kellemetlenségeket okozhat.

Ezenkívül előfordulhat, hogy a bölcsességfog csak részben törik ki. Ebben az esetben a fogat szinte lehetetlen megfelelően tisztítani, ami komoly szájegészségügyi problémákhoz vezethet.

Azonban, még akkor is, ha a bölcsességfogak teljesen megfelelő helyzetben bújnak elő, még mindig a száj leghátsó részén helyezkednek el. Ez rendkívül megnehezíti a megfelelő tisztításukat és ápolásukat. Ennek eredményeképpen a bölcsességfogak hajlamosabbak a szuvasodásra is.

5 ok, amiért a bölcsességfogakat el kell távolítani

1. Szélsőséges fájdalom és kellemetlen érzés

A bölcsességfogak kitörésükkor fájdalmat okoznak. Ha helytelenül törnek ki, a fájdalom szélsőséges és tartós.

Bármilyen fogfájdalom vagy érzékenység azt jelzi, hogy valami nagyon nincs rendben, és azonnal foglalkozni kell vele. Ha bölcsességfogakról van szó, a szélsőséges kellemetlenség és fájdalom állcsontkárosodást, fogszűkületet és fertőzést is jelenthet.

2. A szűk hely miatt  más fogak károsodása

A bölcsességfogak a felnőtteknél utoljára előbújó fogak. Ez azt jelenti, hogy a többi felnőtt fog már a megfelelő pozícióban van, amikor a bölcsességfogak előbújnak. Ennek eredményeképpen a bölcsességfogak megérkezése a jelenlegi fogak elmozdulását okozhatja, ami túlzsúfoltsághoz vezet.

A túlzsúfoltság számos negatív hatással jár. Például fogérzékenységet, harapási problémákat és fájdalmat okozhat. Tönkreteheti még a mosolyát is!

Ezenkívül a túlzsúfoltság megnehezítheti a jó szájhigiéniát. Kialakulhatnak olyan területek a fogain, amelyeket sokkal nehezebb lesz elérni a fogkefével. Ha ez megtörténik, nagyobb lesz a fogszuvasodás kockázata.

3. Állkapocscsont sérülés

Minden fog az állkapocsban alakul ki, mielőtt áttörne az ínyen. Ha azonban nincs elég hely a bölcsességfogak megfelelő kibújásához, az károsíthatja az állcsontot. Ez a száj mozgásának és működésének károsodását, valamint rendkívüli fájdalmat és kellemetlenséget eredményezhet.

4. Gyulladt íny

A helytelenül áttörő bölcsességfogak súlyosan károsíthatják a környező ínyt. A ferdén kibújó bölcsességfogak például az íny megduzzadását okozzák, és nehezen tisztíthatóvá válnak. Ha nem tudja megfelelően tisztítani az ínyt, az fertőzéshez, szuvasodáshoz és fogszuvasodáshoz vezethet.

5. Arcüregproblémák

A bölcsességfogaid valóban hatással lehetnek az orrmelléküregekre. Az orrmelléküregek az orr mögött helyezkednek el, ami közel van a hátsó felső állkapocshoz, ahol a bölcsességfogak kiemelkednek. A növekvő bölcsességfogak gyökerei nyomást gyakorolhatnak az arcüregekre, ami fejfájáshoz és arcüreggyulladáshoz vezethet.

Miért érdemes az „egészséges” bölcsességfogakat kihúzni

Néhány szerencsés egyén esetében a bölcsességfogak a megfelelő helyzetben bújnak elő, és nem szorítják össze a többi fogat. Azonban még ezekben az esetekben is érdemes megfontolni a bölcsességfogak eltávolítását.

A bölcsességfogakat sokkal nehezebb tisztán és egészségesen tartani. Sokkal nagyobb valószínűséggel alakul ki rajtuk szuvasodás, mint a szájban lévő többi fogon. Ez azért van, mert a bölcsességfogak nagyon hátul ülnek a szájban, így nehezen hozzáférhetőek. Következésképpen a legtöbb embernek nehézséget okoz a bölcsességfogak megfelelő fogmosása és fogselyem használata, ami gyorsan szuvasodáshoz vezet.

Az is előfordulhat, hogy a bölcsességfogak még nem bújtak elő, de az orvos által készített röntgenfelvételek alapján egészségesnek tűnnek. Úgy tűnhet, hogy teljesen egyenesen és elegendő helyük lesz a fogaknak. Ennek ellenére a bölcsességfogak bármikor elmozdulhatnak és beágyazódhatnak az ínybe. Ez azt jelenti, hogy még ideális esetben is előfordulhat komplikáció és fertőzés.

Várjuk szeretettel rendelőnkben!

Ha kérdése van, hívjon minket vagy írjon nekünk és kérje fogorvosaink és dentálhigiénikusaink segítségét. Csapatunk tapasztalt, felkészült, gondoskodó és mindig vidám tagjai örömmel állnak az Ön rendelkezésére is szaktudásuk teljességével, gondoskodásukkal és minden figyelmükkel.

Jöjjön el hozzánk egy konzultációra, hogy megbeszéljük az Önnél felmerülő lehetőségeket!

Bejelentkezés

Hogyan tudok finanszírozni egy beavatkozást?

A tervezésnél figyelünk arra, hogy Önnel egyeztetve úgy határozzuk meg az egyes beavatkozások idejét, hogy azokra anyagilag fel tudjon készülni.

Rendelőnkben a következő fizetési lehetőségek közül tud választani: készpénz, utalás, hitelkártyák, betéti kártyák.

Vélemények
Kövessen minket
Iratkozzon fel

Minden feliratkozás után esettanulmányokat és kedvezményeket küldünk Önnek

szépítse meg a mosolyát

Ez a címsor

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
akció

Ez a címsor

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Ez a címsor

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Ez a címsor

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
-20%
Iratkozzon fel hírlevelünkre és szerezze meg a kedvezményeket!
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue
Iratkozzon fel hírlevelünkre és szerezze meg a kedvezményeket!
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue
Iratkozzon fel hírlevelünkre és szerezze meg a kedvezményeket!
Promotion nulla vitae elit libero a pharetra augue